Aktuellt

 

ProgramVerksamhet 2022.

 

Kurser
Vårens Kurser i olja och akvarell, grafik och kroki 10 gånger med start i februari.

Konstutställning
Ni som är medlemmar är välkommen att lämna in max 3 konstverk till vårutställningen på Galleri Granen den 27 maj. Vernissage blir den 28 maj. Inbjudan via e-post skickas till alla medlemmar.

Målarresa
Den årliga Målarresan eller utflykt för medlemmarna blir i år också. Var vänlig lämna intresseanmälan för planering. Går bra att skicka ett mail.

Höstens program
Föreningens programansvariga arbetar med att till hösten kunna erbjuda ett utökat kursutbud, workshops och konstträffar. 

Ny lokal
Sundsvalls kollektivverkstad jobbar för att hitta ny lokal. Mer information kommer med nyhetsutskick snart. 


Öppet hus
Dagen för Öppet hus ordnas i samband med invigningen av den nya lokalen.

 

Målarresa 2021: Stornäsets Naturreservat

 

I år gick vår målarresa som en dagstur till vackra Stornäsets Naturreservat på norra Alnö.
Vi vill tacka alla som deltog och rikta ett stort tack till Lena Backman som samordnade under dagen.


Fotograf: Lisa Söderberg


2020

Årsmöte, 50-årsfirande och invigning av nya lokalen

Söndagen den 27 september, kl. 12-16, inviger vi den nya lokalen samt passar på att fira 50-års jubileum. Vi påminner också om årsmötet som ska hållas i samband med det, välkomna till mötet klockan 13. Några få parkeringsplatser finns bredvid byggnaden, det brukar också gå bra att parkera vid fotbollsplanen strax nedanför.

Om tillställningen skulle locka mängder av människor så kom ihåg att iaktta aktsamhet och tänka på att inte vistas för många inne i byggnaden samtidigt. Ni som deltar i den dagens utställning, hämta gärna tillbaka osålda verk inom 14 dagar efter invigningen.


Kom igång i höst

Den första oktober kör vi igång med höstens program.
Tisdagar 12-15 fri målning 10 gånger, start tisdag den 29 september.
Onsdagar 18-21 grafik 10 gånger, start onsdag den 30 september.
Torsdagar 18.30-20.30 kroki 10 gånger, start torsdag den 1 oktober.


Obs! Med anledning av coronaviruset så ställer vi in krokitillfällena tills vidare. Vi återkommer när vi sätter igång igen.

Nytt program för vårterminen hittar du här!


Kollektivverkstan flyttar
Kollektivverkstan byter lokal. Flytten går till en annan byggnad i Sidsjöområdet och har samma hyresvärd. Byggnaden ligger cirka 200 meter från den gamla och kallas "Kapellet". I de nya lokalerna finns inga privata ateljéer, det är enbart kollektivverkstans verksamhet som ryms med aktiviteter som kroki, måleri och grafik. Där finns ett större rum för kroki och måleri, tre mindre rum för grafik, samt kök och toalett. På parkeringen ryms 3-4 bilar. Flytten sker den 16 juni.


Årsmöte
24 mars kl. 18.00


50-årsjubileum
Sundsvalls Kollektivverkstad fyller 50 detta år, och då hoppas vi kunna göra något speciellt för att fira det, förutom sedvanliga utställningar, men inte förrän sensommar/höst. Om du har något förslag på någon aktivitet, så skriv gärna ned dina förslag och skicka till [email protected]


2019

Medlemsutställning på IN-gallerian

Vernissage den 4 juni klockan 12. Utställningen pågår till den 9 juni klockan 16. 


Öppet hus 2019

Vår populära Öppet Hus dag är flyttad till hösten och kommer att äga rum någon gång i september. Exakt datum är ännu inte bestämt. Håll utkik efter mer information om detta. 


Årsmöte 2019

Den 10 april k.l 18.00 träffas vi för årsmötet på Kollektivverkstan. Alla som är intresserade av vår verksamhet är välkomna, endast medlemmar är dock röstberättigade. Vi bjuder på smörgåstårta. Anmäl gärna att du kommer så att i kan köpa in lagom mycket fika. Förslag på personer till styrelsen skickas till valberedningen, Ulla-Carin Winter, [email protected] eller Gabriella Bolin, [email protected] 


Konstkalendern 

Vi har fortfarande tämligen många kalendrar osålda. Vi uppmanar alla medlemmar att hjälpa till att sälja några kalendrar var. Hämta kalendrar på kollektivverkstan och swisha till 123 162 49 98.


Dags att betala medlems- och verksamhetsavgift 

Alla medlemmar betalar 320kr/år i medlemsavgift. I detta ingår att du bjuds in att utan kostnad vara med på medlemsutställningar, öppet hus, konstrunda, lämna in bidrag till konstkalendern, julfest och liknande. För helgkurser och målarresor kan det tillkomma en avgift.

De som deltar i programverksamhet som kroki och fri målning eller vill använda föreningens lokaler (målarsal och grafikverkstad) självständigt betalar utöver medlemsavgiften en verksamhetsavgift som är 550kr/termin (250kr/termin för studerande och pensionärer). Man betalar bara en verksamhetsavgift oavsett hur många programverksamheter man deltar i.


 

2018

Årsmöte 2018

Söndag den 26 augusti klockan 16:00 håller vi det årliga årsmötet dit alla är välkomna. Endast medlemmar är röstberättigade, men alla bjuds på information, nyval till styrelsen och fika. 


Efterlysning - engagerade personer!

Är du sugen på att stå krokimodell? Vill du leda en kurs i din skapande teknik? Vara med i Styrelsen? Planera och hänga kommande utställningar? Har du idéer eller förslag, på hur vi ska förnya oss i föreningen? Hör då gärna av dig till oss i styrelsen, som gladeligen tar emot nya tankar och idéer via denna mejl: [email protected]gmail.com


Konstalmanackan 2019

För 3:e året gör vi en almanacka, till förmån för Kollektivverkstans synliggörande av konstnärerna, spridande av information om vad vi gör och självklart för att få ett tillskott i vår ideella förenings budget!
Har du inte tidigare blivit representerad i almanackan, så lämna in dina alster, för i år kanske det är just du som blir en av 12 representanter. En helt oberoende jury gör urvalen.
Sista inlämning den 30 september. Verken ska vara tydligt märkta med titel, teknik och konstnär. Max 3 alster per person.


Gemenskapsdag!

Söndag den 2 september kl. 10:00 så umgås vi! 
Våra lokaler börjar bli lite slitna och en ordentlig städdag av skrymslen och vrår görs. Hinner vi, så målar vi upp väggarna i målarsalen samma dag. Ju fler vi är, desto snabbare och effektivare. Mat och dryck bjuds till alla som deltar! Det kommer att bli roligt som vanligt, när vi möts och är kreativa tillsammans. Anmäl gärna ditt deltagande via mejl i förväg. [email protected]gmail.com


Tävling med fint första pris

Nu har du som medlem chansen att vara skaparen av Sundsvalls Kollektivverkstads nya logga! Ditt tävlingsbidrag mejlas till denna adress senast den 30 september. 
Regler: Loggan ska gå att använda på digitala medier och på tryckt material i både färg och svartvitt. Sundsvalls Kollektivverkstad ska finnas med i text. Logga och text ska kunna användas var för sig och tillsammans. 
Vinst: är ett års medlemskap och två terminers verksamhetsavgift (värde 1420 kronor).

[email protected]gmail.com


Kallelse till årsmöte 2018

Eftersom kallelse till det möte som hölls den 25:e mars i år inte hade gått ut på rätt sätt
och i rätt omfattning samt att vi behöver göra fyllnadsval av ledamöter till styrelsen
inbjuder vi samtliga medlemmar till årsmöte för Sundsvalls Kollektivverkstad.
Tid: Söndag 26 augusti, 2018. Kl 16.00
Plats: Kollektivverkstaden, Paviljongvägen 11 (vid Sidsjö hotell), Sundsvall
Läs hela kallelsen här

Medlemsutställning våren 2018

När Galleri 13 Art & Litter tog ned skylten kändes det tomt och vi undrade ”Var skall vi arrangera medlemsutställningar nu?”. Efter mycket funderande och lite efterforskning fick vi kontakt med Galleri Granen och det fanns en ledig tid i deras schema. Det är med stor glädje vi nu kan bjuda in föreningens medlemmar till Sundsvalls Kollektivverkstads vårutställning 2018.

Utställningen kommer att vara under tiden 7 – 15 april med vernissage lördagen den 7 april.

Temat för vårens utställning är ”Sommarlängtan”.

Alla medlemmar är välkomna att lämna in upp till tre verk till utställningen. Alla är garanterade medverkan med minst ett verk. Inlämnade verk skall vara till försäljning.

Märk inlämnade verk på baksidan med uppgift om; Konstnär, titel, pris och teknik.

Galleri granen tar 30% av priset på sålda verk i avgift så det pris du anger skall vara vad du vill ha betalt för konstverket multiplicerat med 1,5.

Inlämning sker på markerad plats på kollektivverkstan senast måndag den 2:a april. Där finns också en vaktlista där man skriver upp sig för ett pass.

Samtidigt som det är tråkigt att Sundsvall har förlorat Galleri 13 och möjligheterna för konstnärer att nå ut blivit sämre så tycker vi att det skall bli väldigt roligt och spännande att prova en ny lokal för medlemsutställningen och förhoppningsvis få ännu fler spontanbesökare och att fler upptäcker oss och vår verksamhet. Vi är mycket glada för hur tillmötesgående Galleri Granen har varit och för det erkännande de visat Sundsvalls Kollektivverkstad.

Vi riktar även ett stort tack till Galleri 13 Art & Litter och gallerigruppen för det arbete de har lagt ned alla år för att driva ett konstgalleri i centrum med ambitionen att erbjuda en plats för både mer eller mindre etablerade konstnärer att nå ut till konstintresserade.

Välkomna!


Infogad bild 1

Konstrundan i Sundsvall, 19 - 20 maj 2018     

I år är Kollektivverkstan ett av stoppen på Lions Konstrunda. Så roligt och andra gången vi deltar :)

Alla medlemmar erbjuds att delta och ställa ut sina alster i målarsalen och ateljiéster uppmanas att hålla sina ateljéer öppna.
Det här är en kalasfin chans att möta allmänheten då några hundra personer brukar komma varje dag.

Vi gör så mycket plats som möjligt på väggarna och ni som har egna skärmar får gärna ta med dem. Utifrån antalet anmälda får vi planera utrymmet i målarsalen. För att ha tid att planera utrymme och göra affischer, så är absolut sista anmälningsdatum torsdag den 1 mars.

Anmäl dig till sundsvalls.koll[email protected]gmail.comEfter det datumet kan vi inte garantera att du får en plats. 

I din anmälan skriver du vilken teknik du använder och ditt namn.
Vi gör som förra året en egen affisch, då vi i Konstrundans blad presenteras som Kollektivverkstan.
Även om du inte ställer ut, så kan du få bidra med en sockerkaka, bullar eller annat fika.
Många som kommer är fikasugna :)

Öppet hus

6 maj kl. 12.00-16.00
6 maj håller vi öppet hus och öppna ateljéer på Kollektivverkstan. 
Konstauktion med konstverk av föreningens konstnärer, konstutställning, fika. Välkomna!


Akvarellkurs med Tina Thagesson

Kursen är den 27-28/1 på Kollektivverkstan och anmälan sker till Eva Hörnlund på [email protected].


 

2017


Helgkurs i kroki med Caroline Ring

Vill du lära dig teckna kroki och skissa efter levande modeller? 
Caroline Ring, uppskattad konstnär och lärare på Sundsvalls Konstskola håller helgkurs i kroki med oss. Med spännande övningar och instruktioner guidar hon i två dagar.
Kroki kommer från det franska ordet ”Croquis” och översätts på svenska till "snabb teckning". I modellteckning arbetar man snabbt med att skissa av modellen i olika ställningar och skapa en teckning för kroppspositionens viktigaste aspekter. 
Tid: 12.00 - 16:00, lördagen den 21 oktober och söndagen den 22 oktober. 
Pris: 300kr + medlemskap i Sundsvalls Kollektivverkstad. 
Fika till självkostnadspris.
Plats: Sundsvalls Kollektivverkstad, Paviljongvägen 11 (vid Sidsjö hotell) 852 40 Sundsvall 
Information och anmälan: Henrik Selin, [email protected], 070-231 63 49

Helgkurs i grafik för nybörjare och fortsättare 16-17 september kl.10-16

Anmäl dig till Ulla-Carin, [email protected] Max 8 deltagare, minimum 5 st. Kursavgiften är 550: - per deltagare och betalas till Sundsvalls kollektivverkstad på plusgiro 88 72 55-8. Medlemsavgift 320 kr måste erläggas för att få delta i grafikkursen. Efter genomgången kurs kan du jobba i grafikverkstan och delta i Kollektivverkstadens aktiviteter som målning, grafik och krokiteckning när du betalat verksamhetsavgift 550 kr/termin resp. 250 kr för studerande.

I kursavgiften ingår: svart färg och gemensamt förbrukningsmaterial som, schellack, trälim, lösningsmedel, krita och tarlatan. Tryckpapper och material till tryckplåtar finns att köpa på plats.
Välkomna!

Art Camp/bildkollo

14-18 augusti kl.11-15

Är du mellan 10 och 15 år och tycker om att rita, måla, skulptera är den här sommarlovsaktiviteten något för dig. Art Camp/Bildläger med föreningen Sundsvalls Kollektivverkstad. Vi erbjuder skapande verksamhet där vi skulpterar, målar, trycker och gör Land art (konstverk i naturen). Vi kommer att göra både gemensamma och individuella verk på temat ”Naturen”. En lättare lunch ingår. Max 20 deltagare.

Plats: Paviljongvägen 11, 3tr. Vid Sidsjö hotell

Kontakt och anmälan: Ulla-Carin Winter 076-841 28 71 eller [email protected] Välkomna!

 

Obs! Sommarlovsaktiviteten på Kollektivverkstaden är nu fulltecknad, 20 barn och tonåringar kommer att delta. Vi kan endast erbjuda reservplatser fr.o.m. söndag 16/7.

Aktiviteten pågår måndag 14 augusti-18 augusti mellan kl.11-15. Under dessa tider är målarsal och grafikverkstad upptagna.

Siv Jonasson och Ulla-Carin Winter leder verksamheten.

Kontakt:Ulla-Carin Winter 076-841 28 71 eller [email protected]


Välkommen till oss under helgens konstrunda!

 


Årets målarresa: Lindberga gård den 25-28 maj

Årets målarresa går av stapeln Kristi himmelsfärds-helgen , den 26-28 maj (fr-sö), går till Lindberga gård. Det är en naturskönt belägen hästgård utanför Stöde. http://www.lindbergagard.se/

Förutsättningarna ser fina ut där borta, boende kostar 200 kr/natt. Var och en tar ansvar för sin egen mat och det finns även en restaurang en liten bit bort. För den händelse att det blir otjänligt väder, vad nu det skulle vara, bokar vi Ede gamla skola för inomhusmålning.

Det finns bäddar för 16 personer, fördelade på åtta våningssängar för de som vill sova över. Det går också bra att delta den tid man vill och sova hemma. Målarresorna är ett finfint tillfälle att träffa och lära känna andra i föreningen.

Föranmälan till Herman Englund, [email protected], eller på uppsatt lista i kollektivverkstan senast 20 april.


Lions Konstrunda

Nytt för I år är att vi är med som ett stopp på Lions Konstrunda 20-21 maj. Ateljéister uppmanas att hålla ateljéerna öppna och övriga medlemmar bjuds in att ställa ut i målarsalen. Det här är en kalasfin chans att möta allmänheten. Vi gör så mycket plats som möjligt på väggarna och ni som har egna skärmar får gärna ta med dem.

Vi kommer även att sälja lite kaffe så baka gärna och skänk till caféet.

Anmälan till Henrik Selin, 070-231 63 49, [email protected]


Dags för öppet hus – varmt välkommen!

En välbekant och uppskattad tradition för många. Den 7 maj öppnar vi dörrarna och bjuder in allmänheten mellan 12-16 då vi har öppet hus och öppna ateljéer på Kollektivverkstaden. Kom och mingla med andra konstintresserade samtidigt som du hjälper till att visa upp föreningens verksamhet. Vem vet hur många nya vi kan intressera?

Alla medlemmar bjuds in att visa upp sin konst. Ni bjuds också in att skänka alster till vår auktion som brukar vara både mycket uppskattad och samtidigt ge en välbehövlig slant till föreningen. Auktionist i år är Kristina Gillström.

Verk till auktion och utställning lämnas på uppmärkta platser i föreningslokalen senast den 4:e maj. Några alster skänkta till auktionen kommer att användas som priser i ett lotteri.

Då vi kommer att, som vi brukar, sälja fika får ni väldigt gärna baka något gott till caféet. Det lämnar ni i köket samtidigt som konstverken. Kakor som inte mår bra av att ligga i rumstemperatur till den 7:e stoppar ni såklart i frysen.


Sugen på att pröva något nytt? Unna dig lite djurisk inspiration!

Lördagen den 22 april kan du lära dig en rolig och lätt teknik som du sedan kan utveckla åt vilket håll du vill. Genom ett samarbete med Kollektivverkstan ges den här kursen till ett extra förmånligt pris för dig som är medlem. Läs mer och anmäl dig här!

(Klicka på bilderna så ser du de i ett större format)

 


Årets målarresa: Lindberga gård den 25-28 maj

Nu är planeringen för årets målarresa i full gång. Vi har preliminärbokat Lindberga gård utanför Stöde Kristi himmelsfärd-helg den 25-28 maj. Alla medlemmar är välkomna att delta. Mer information och intresseanmälan kommer inom kort, så håll utkik!


Anmäl dig till kvinnoutställningen

Nu är det dags att anmäla sig till vårutställningen/kvinnoutställningen ”Kvinnor med färg” på Galleri 13 Art & Litter. Anmälningslista och vaktschema finns nu uppsatta på verkstan. Alla medlemmar är välkomna att delta med sina verk. Utställningen pågår mellan den 4 och 18 mars.


Picknickdag vid Gärdehov

Lördagen den 14 januari bjuder vi in till en picnickdag med prova-på-verksamhet vid Gärdehov. Från Kollektivverkstans sida kommer vi att erbjuda målarmaterial i form av bland annat stafflier, olika färger, pennor och papper så att alla som vill kan prova på att teckna och måla.

Det är Sundsvalls kommun som står för arrangemanget, kallat Gärdeskoj – Sveriges största picknick. Förra året kom cirka 4 000 personer för att fika och få tillfälle att stifta bekantskap med olika föreningar. Alla aktiviteter är gratis – läs mer här!

Varmt välkommen!


Grafikkurs för nybörjare och fortsättare

Lördag och söndag 21-22 januari kl 10-16
Ledare: Ulla-Carin Winter

Under kursen har du möjlighet att göra både en linjeetsning i kopparplåt och collografi, en grafisk teknik med en kartong som tryckplåt eller en torrnålsgravyr.

Anmäl dig till Ulla-Carin, [email protected] Max 8 deltagare, minimum 5 st. Kursavgiften är 550 kr per deltagare och betalas till Sundsvalls kollektivverkstad på plusgiro 88 72 55-8. Medlemsavgift 320 kr måste erläggas för att få delta i grafikkursen. Efter genomgången kurs kan du jobba i grafikverkstan och delta i Kollektivverkstadens aktiviteter som målning, grafik och krokiteckning när du betalat verksamhetsavgift 550 kr/termin resp. 250 kr för studerande.

I kursavgiften ingår: svart färg och gemensamt förbrukningsmaterial som, schellack, trälim, lösningsmedel, krita och tarlatan. Tryckpapper och material till tryckplåtar finns att köpa på plats.


2016

Julutställning på Galleri 13 Art & Litter

Det drar ihop sig till jul och därmed också den årliga julutställningen på Galleri 13 Art & Litter. Vill du vara med – skriv upp dig på listan som finns uppsatt på Kollektivverkstan, och glöm inte att också skriva upp dig på vaktschemat. Utställningen pågår den 3 – 10 december. Välkommen!
(Psst! Och du, passa på att köpa Kollektivverkstans superduperfina konstkalender då också. Då både stödjer du verksamheten och får en unik kalender att hänga på väggen).


Akvarellkurs den 29-30 oktober


Ledare: Carl Rydeman. Anmälningslista finns nu uppsatt på verkstan, Max 10 deltagare. Vid frågor ring Lena Backman på tel. 073-0791635


Vinnarna till 2017 års konstalmanacka är utsedda

Varm tack alla ni som bidragit med era verk till vår allra första konstalmanacka. Det har varit ett fantastiskt intresse och många inlämnade fina alster i blandade stilar. Nu har vi utsett vinnarna – här ser ni vilka det är:konstalmanackan-2017.pdf. Alla som har lämnat in konstverk måste hämta dem senast söndag den 25 september på Kollektivverkstan.

Konstens kraft, söndagen den 2 oktober

Medlemmar i Sundsvalls Kollektivverkstad både med och utan neurodiagnos bjuds in delta en kreativ heldag. Vi inleder med en kreativ workshop på förmiddagen och efter vår gemensamma lunch bjuds det på en entusiasmerande föreläsning av Anita Forsell.

Intresseanmälan till förmiddagens skapande och vår lunch görs senast den 26/9 till:
Anders Westin, Neuroförbundet Medelpad, 070-513 03 92, [email protected]
eller Henrik Selin, Sundsvalls kollektivverkstad, 070-231 63 49, [email protected]


Kroki- och målarhelg 9-10 april

Helgen 9-10 april träffas vi för att måla och teckna modell på Ålsta folkhögskola. Vi kör igång klockan 13 på lördagen och avslutar vid 12-tiden på söndagen. Vi äter middag tillsammans och frukost finns för den som sover över.
Avgift: 400 kr inkl modell, middag och kaffe. Vill du sova över – boka med Anders. Kostnad 250 kr. Välkommen till en kreativ helg med konstvännner!

Anmälan och information:

Ann Badman: 070-262 61 14
Anders Westin: 070-533 03 92


Öppet Hus den 24 april – auktion och fika

Som vanligt kommer vi att ha en konstauktion under Öppet hus, så bidra till föreningens verksamhet och fortlevnad genom att skänka ett eller två verk till auktionen. Lämna in dem på Kollektivverkstaden (ställ in dem i ateljén) senast onsdagen innan, det vill säga den 20 april. Passa också på att ”ställa ut” något av dina alster – några av väggarna använder vi till en medlemsutställning.

Vi behöver alla hjälpas åt med att baka så att vi har något kaffebröd att sälja under dagen. Ta med det när du kommer, alternativt lägg in det i frysen om du lämnar det tidigare. Tack och välkommen :)


Årsmöte söndagen den 20 mars

Välkommen till årsmötet söndagen den 20 mars klockan 18.00.

Slut upp till mötet om du har möjlighet – kommunen har dragit ner på vårt hyresbidrag, från 40 000 kr nu till 20 000 kr.
Om verkstan ska finnas kvar behöver vi slå våra kloka huvuden ihop för att få nya idéer om verksamheten.
Varmt välkomna!

Kvinna.nu – årets kvinnoutställning

Nu är det åter dags för kvinnoutställning på Galleri 13 Art & Litter – en utställning som vi kallar kvinna.nu. Kring det temat är det också fritt att associera när du skapar ditt bidrag. Max tre bidrag per person får lämnas in och vi garanterar att minst ett av dina bidrag kommer med.

Inlämning av alster är torsdagen den 3 mars klockan 12-13 på galleriet. Skriv upp dig på anmälningslistan som finns uppsatt på Kollektivverkstaden om du vill vara med.

(Endast medlemmar i Kollektivverkstaden kan delta)

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)